top of page

DE COACHTIJGER

 

"Jouw boodschap van vandaag

wordt morgen waarheid."

 

  • Geloof jij in deze spreuk?

  • Geloof jij dat de taal die jij gebruikt contructief of destructief kan zijn voor de ander?

  • Geloof jij dat jij invloed hebt op het gevoel van eigen waarde van een ander? 

  • Geloof jij dat jouw manier van communiceren invloed heeft op jouw relaties?

 

Dit is de reden waarom de taal die je als coach gebruikt constructief of destructief kan zijn voor het gevoel van eigenwaarde van de leerling en voor jouw relatie met hem. Iemand  accepteren zoals hij is, is een belangrijke factor in het onderhouden van een relatie waarbinnen de ander kan groeien, zich kan ontwikkelen en positief kan veranderen. De taal van de acceptatie doet leerlingen open bloeien. Het stelt ze in staat hun gevoelens en problemen met anderen te delen.

 

Natuurlijk is het belangrijk een ander, zowel een leerling als een collega, te confronteren met ongewenst gedrag. Alleen maakt het nogal uit op wat voor manier dat gebeurt. En de vraag is of het ongewenst gedrag genoemd moet worden als de ander met een probleem zit en dit verbaal of non-verbaal aangeeft. 

De bodem, die veel volwassenen gebruiken om een reactie te geven, zit vaak onbewust vol veroordeling, kritiek, preken, moralisering, waarschuwingen en bevelen. 

 

Dit zijn boodschappen waaruit spreekt dat de leerling niet wordt aanvaard zoals hij is.  Het doet de ander dichtklappen, het geeft hen het gevoel dat ze zich moeten verdedigen, het maakt hen bang om te praten of naar zichzelf te kijken. Als er een houding van acceptatie is in de relatie en manier van spreken, zal deze door de ander, en in dit geval de leerling, als oprecht gevoeld worden.

 

Dat is de sleutel tot succes.

bottom of page